"Smaki Rosji" - informacja o projekcie!

Miejska Biblioteka Publiczna im. Marii Dąbrowskiej – Centrum Kultury i Języka Rosyjskiego rozpoczyna realizację projektu kulinarnego pt.: „Smaki Rosji", dofinansowanego przez Centrum Polsko Rosyjskiego Dialogu i Porozumienia z siedzibą w Warszawie w ramach V Otwartego Konkursu.

Główny jego celem jest zwiększenie zainteresowania kulturą rosyjską, rosyjską kuchnią, oraz językiem rosyjskim wśród mieszkańców miasta Słupska (dzieci, młodzieży, seniorów) oraz umożliwienie im poznania rosyjskich obyczajów kulinarnych.

 

Cel ten zostanie osiągnięty za pomocą następujących działań:
1) Przygotowanie i przeprowadzenie cyklu spotkań kulinarnych (wraz degustacją, pokazami i prelekcjami tematycznymi)
- pierwsze spotkanie: trunki: podczas spotkania przy samowarze odbędzie się prelekcja na temat: tradycje picia herbaty w Rosji oraz wykład „Tradycje rosyjskiego stołu" (dr Matylda Chrząszcz – Instytut Filologii Wschodniosłowiańskiej Uniwersytetu Jagiellońskiego).
- drugie spotkanie: rosyjskie zupy: solanka, szczi, ucha – podczas spotkania odbędzie się prelekcja na temat: różnice i podobieństwa w kuchni Polskiej i Rosyjskiej.
- trzecie spotkanie: rosyjskie dania główne: żarkoje, pielmieni, strogonow – podczas spotkania odbędzie się prelekcja na temat: różnice i podobieństwa w kuchni Polskiej i Rosyjskiej.
- czwarte spotkanie: rosyjskie desery: bliny, oladij, tort Napoleon – podczas spotkania odbędzie się prelekcja na temat: różnice i podobieństwa w kuchni Polskiej i Rosyjskiej, prelekcja na temat Maslenicy.

Spotkania będą ogólnodostępne dla wszystkich mieszkańców miasta. Podczas spotkań odbędzie się prezentacja i degustacja potraw kuchni rosyjskiej przygotowanych przez Pana Rafała Niewiarowskiego (uczestnik popularnego programu telewizyjnego Top Chef) oraz prelekcja na temat rosyjskich obyczajów kulinarnych.

2) Ogłoszenie i przeprowadzenie konkursu plastycznego skierowanego do wychowanków przedszkoli oraz uczniów szkół podstawowych miasta Słupsk pt.: „Jak smakuje Rosja?".

3) Przeprowadzenie w siedzibie CKiJR cyklu prelekcji wprowadzający dzieci w tematykę konkursu.

4) Ogłoszenie i przeprowadzenie konkursu wiedzy na temat kuchni rosyjskiej skierowanego do uczniów szkół gimnazjalnych, licealistów oraz studentów.

5) Przeprowadzenie w siedzibie CKiJR cyklu prelekcji wprowadzających młodzież w tematykę konkursu wiedzy na temat kuchni rosyjskiej.

Termin realizacji ww. działań wrzesień-październik 2016 r. Podczas realizacji projektu akcent będzie kładziony na poznawanie różnych realiów kulturalnych, społecznych i kulinarnych Rosji i Polski, ale przede wszystkim na aktywne uczestnictwo mieszkańców Słupska w spotkaniach tematycznych poświęconych kuchni, zaktywizowanie dzieci i młodzieży do udziału w konkursach związanych z kuchnią Rosji i poszerzania swojej wiedzy na temat Rosji, jej kultury i języka rosyjskiego.

CPRDIP logo napis PL


Galeria

  • akademia.JPG
  • bn.JPG
  • DSC05887.JPG
  • DSC05940.JPG
  • DSC05946.JPG
  • DSC06067.JPG
  • filia1.JPG
  • kazachowie.JPG
  • kombatanci.JPG
  • kombatanci1.JPG
  • lermontowk3.JPG
  • podsumowaniewoland.JPG
  • quiz.JPG
  • soczi2.jpg
  • sp4kreml2.JPG
  • UTW1.JPG
  • UTW2.JPG
  • _DSC1999.JPG
  • _DSC2184_Medium.JPG
  • _DSC2374_Medium.JPG
 

Archiwum artykułów

Partnerzy

Slupsk         

 

100

 

 
 oktan    rosyjski w krakowie   teatr wladca lalek  LOGO COLOR PL         
 
 

CKiJR w Polsce