"Smaki Rosji" PM nr 5 w Słupsku!

DSC06372

28.09.2016 r. w cyklu kulinarnych prelekcji dla dzieci w ramach projektu „Smaki Rosji" wzięły udział dzieci z Przedszkola Miejskiego nr 5 w Słupsku. Była to ich pierwsza wizyta w CKiJR, podczas której oprócz podstawowych informacji na temat Rosji dzieci mogły posmakować rosyjskich słodyczy i wysłuchać prelekcji na temat rosyjskiej kuchni.

 

Projekt kulinarny pt.: „Smaki Rosji", jest dofinansowany przez Centrum Polsko-Rosyjskiego Dialogu i Porozumienia z siedzibą w Warszawie w ramach V Otwartego Konkursu.

"Smaki Rosji" rosyjskie zupy!

 DSC1046 22.09.2016 r. w auli Słupskiej Izby Przemysłowo-Handlowej odbyło się drugie spotkanie kulinarne dla mieszkańców Słupska w ramach projektu „Smaki Rosji". Tematem przewodnim tym razem był rosyjskie zupy. Aula SIPH pomieściła prawie siedemdziesięciu pasjonatów rosyjskiej kuchni, tradycji i obyczajów. Podczas spotkania goście wysłuchali prelekcji na temat rosyjskich zup oraz różnic i podobieństw podczas ich przygotowywania w kuchni polskiej i rosyjskiej, dowiedzieli się m.in. jak ważną rolę w kuchni rosyjskiej pełnią zupy, jakie w okresie staroruskim panowały rytuały związane z przygotowaniem i spożywaniem zup, oraz jak wyglądają, smakują i z czego składają się najbardziej charakterystyczne dla kuchni rosyjskiej zupy takie jak: szczi, ucha, solanka, okroszka czy razsolnik. Po części teoretycznej przyszła pora na degustację rosyjskich zup, które dla zebranych zaprezentował i przygotował Pan Rafał Niewiarowski (uczestnik programu kulinarnego stacji Polsat Top Chef). Pan Rafał jak sam zaznacza, w swojej kuchni nie stosuje żadnych sztucznych składników, korzysta ze świeżych produktów dostępnych lokalnie. Zebranym w auli SIPH podano trzy rosyjskie zupy, były to: rybna ucha (podana z pulpecikami z trzech rodzajów ryb słodkowodnych), grzybowa solanka (z grzybów suszonych podgrzybków i świeżych kozaków) oraz mięsna szczi (z dodatkiem białej kapusty, szpinaku i jarmużu oraz wędzonego boczku i kiełbasy). Rosyjskie specjały przygotowane przez naszego kucharza bardzo przypadły wszystkim do gustu, nie możemy doczekać się kolejnego spotkania!

Projekt kulinarny pt.: „Smaki Rosji", jest dofinansowany przez Centrum Polsko-Rosyjskiego Dialogu i Porozumienia z siedzibą w Warszawie w ramach V Otwartego Konkursu.

"Smaki Rosji" PM nr 10!

DSC06340

21.09.2016 r. w cyklu kulinarnych prelekcji dla dzieci w ramach projektu „Smaki Rosji" wzięły udział dzieci z Przedszkola Miejskiego nr 10 w Słupsku. Spróbowały u nas prawdziwej rosyjskiej herbaty i słodyczy oraz dowiedziały się jakie potrawy są popularne w Rosji.

 

Projekt kulinarny pt.: „Smaki Rosji", jest dofinansowany przez Centrum Polsko-Rosyjskiego Dialogu i Porozumienia z siedzibą w Warszawie w ramach V Otwartego Konkursu.

"Smaki Rosji" II LO!

DSC06345 20.09 oraz 21.09. 2016 r. w cyklu kulinarnych prelekcji wprowadzających młodzież w tematykę konkursu wiedzy na temat kuchni rosyjskiej w ramach projektu „Smaki Rosji" wzięli udział uczniowie II Liceum Ogólnokształcącego ze Słupska. Podczas zajęć poruszane były takie tematy jak m.in.: co jest podstawą kuchni rosyjskiej, rosyjski wkład do innych kuchni, obyczaje picia herbaty w Rosji, cechy szczególne kuchni rosyjskiej oraz różnice i podobieństwa kuchni Polskiej i Rosyjskiej. Podczas spotkania w CKiJR oprócz części teoretycznej, młodzież mogła spróbować tradycyjnej herbaty przy samowarze oraz drobnym rosyjskim poczęstunku.

Projekt kulinarny pt.: „Smaki Rosji", jest dofinansowany przez Centrum Polsko-Rosyjskiego Dialogu i Porozumienia z siedzibą w Warszawie w ramach V Otwartego Konkursu.

"Smaki Rosji" PM nr 5!

DSC06304

 

19.09 w cyklu kulinarnych prelekcji dla dzieci w ramach projektu „Smaki Rosji" wzięły udział dzieci z Przedszkola Miejskiego nr 5 w Słupsku. Tematem wizyty były obyczaje picia herbaty w Rosji oraz tradycyjne rosyjskie smakołyki oraz charakterystyczne potrawy.


Projekt kulinarny pt.: „Smaki Rosji", jest dofinansowany przez Centrum Polsko-Rosyjskiego Dialogu i Porozumienia z siedzibą w Warszawie w ramach V Otwartego Konkursu.

 

 

 

 

"Smaki Rosji" w Herbaciarni!

 DSC0918 16.09.2016 r. w Herbaciarni w Spichlerzu odbyło się pierwsze spotkanie kulinarne dla mieszkańców Słupska w ramach projektu „Smaki Rosji". W miejscu pełnym aromatów herbaty, w otoczeniu samowarów słupszczanie zainteresowani kulturą i tradycjami Rosji wzięli udział w prelekcji na temat „Obyczajów i tradycji picia herbaty w Rosji" oraz w wykładzie „Tradycje rosyjskiego stołu". Główną częścią spotkania był wykład dr Matyldy Chrząszcz, adiunkta w Katedrze Średniowiecznej i Nowożytnej Literatury Rosyjskiej Instytutu Filologii Wschodniosłowiańskiej UJ, autorki monografii „O dwóch namiętnościach Rosjanina. Semantyczna funkcja napojów w prozie rosyjskiej XIX wieku" (Kraków 2012). O Spotkaniu pani doktor mówi: "Opowiem o tym, co w przeszłości gościło na rosyjskich arystokratycznych i plebejskich stołach; co rosyjska kuchnia zawdzięcza Tatarom; gdzie można było posilić się w podróży; w jaki sposób doszło do tego, że herbata stała się narodowym napojem rosyjskim i w jakich okolicznościach Europa zawitała do rosyjskiej kuchni". Podczas spotkania licznie zgromadzeni słupszczanie mogli skosztować rosyjskiej herbaty z konfiturami oraz słodkiego poczęstunku. W Herbaciarni nie zabrakło przedstawicieli gospodarzy spotkania, czyli MBP oraz Prezydenta Miasta Słupska Roberta Biedronia.

Projekt kulinarny pt.: „Smaki Rosji", jest dofinansowany przez Centrum Polsko-Rosyjskiego Dialogu i Porozumienia z siedzibą w Warszawie w ramach V Otwartego Konkursu.

Galeria

  • akademia.JPG
  • bn.JPG
  • DSC05887.JPG
  • DSC05940.JPG
  • DSC05946.JPG
  • DSC06067.JPG
  • filia1.JPG
  • kazachowie.JPG
  • kombatanci.JPG
  • kombatanci1.JPG
  • lermontowk3.JPG
  • podsumowaniewoland.JPG
  • quiz.JPG
  • soczi2.jpg
  • sp4kreml2.JPG
  • UTW1.JPG
  • UTW2.JPG
  • _DSC1999.JPG
  • _DSC2184_Medium.JPG
  • _DSC2374_Medium.JPG

Archiwum

 

Partnerzy

Slupsk             

 

100

 

 
 oktan    rosyjski w krakowie   teatr wladca lalek           
 
 

CKiJR w Polsce