"Smaki Rosji"- kolejne zajęcia

DSC06426 W dniach 10-12 października 2016 r. w ramach projektu „Smaki Rosji”, CKiJR odwiedziły trzy kolejne grupy szkolne. Była to młodzież z Zespołu Szkół Technicznych w Słupsku, oraz dzieci z Przedszkola Miejskiego nr 4 i Szkoły Podstawowej nr 7. Grupy te poznały rys historyczny rosyjskiej kuchni, oraz jej regionalne zróżnicowanie. Omówione zostały rosyjskie zupy, dania główne i desery. Została także przedstawiona tradycja picia herbaty w Rosji. Goście poznali także zasady działania samowara. Po prelekcji odbyła się degustacja rosyjskich słodyczy i herbaty przyrządzonej za pomocą samowara. Dodatkowo uczniowie i przedszkolaki dowidzieli się jakie są różnice i podobieństwa między kuchnią polską i rosyjską.

Projekt kulinarny pt.: „Smaki Rosji", jest dofinansowany przez Centrum Polsko-Rosyjskiego Dialogu i Porozumienia z siedzibą w Warszawie w ramach V Otwartego Konkursu.

 

"Smaki Rosji" w Urzędzie Miejskim w Słupsku!

 DSC1149 6.10.2016 r. „Smaki Rosji" zawitały do słupskiego Urzędu Miejskiego, gdzie odbyło się kolejne spotkanie kulinarne dla mieszkańców miasta. Tematem przewodnim tym razem były rosyjskie dania główne. Zebrani w Ratuszu goście wysłuchali prelekcji na temat rosyjskich dań głównych oraz różnic i podobieństw podczas ich przygotowywania w kuchni polskiej i rosyjskiej, dowiedzieli się m.in. jakie dania główne dominowały w kuchni staroruskiej, jakie znaczenie dla Rosjan mają potrawy kiszone oraz konserwowane, dlaczego kasza w Rosji nazywana jest drugim chlebem, oraz jak wyglądają i z czego składają się takie dania jak m.in.: Stroganow, warieniki, pielmieni, żarkoje, czy kotlety pożarskie. Pan Rafał Niewiarowski oprócz pysznych potraw kuchni rosyjskiej (tym razem był to Stroganow, żarkoje i pielmieni), przygotował dla zebranych także pokaz lepienia wschodnich pierożków, co spotkało się z ogromnym zainteresowaniem publiczności.

Projekt kulinarny pt.: „Smaki Rosji", jest dofinansowany przez Centrum Polsko-Rosyjskiego Dialogu i Porozumienia z siedzibą w Warszawie w ramach V Otwartego Konkursu.

"Smaki Rosji" SP nr 4 w Słupsku!

DSC06424 5.10.2016 r. w cyklu kulinarnych prelekcji dla dzieci w ramach projektu „Smaki Rosji" wzięli udział uczniowie Szkoły Podstawowej z Oddziałami Integracyjnymi nr 4 w Słupsku. Dzięki wizycie w CKiJR goście mogli się dowiedzieć, jak wyglądają popularne rosyjskie potrawy, oraz skosztować specjalnie dla nich przygotowanych smakołyków z Rosji. Poznały także tradycję picia herbaty w Rosji oraz bohaterów rosyjskich bajek związanych z tematyką spotkania.

Projekt kulinarny pt.: „Smaki Rosji", jest dofinansowany przez Centrum Polsko-Rosyjskiego Dialogu i Porozumienia z siedzibą w Warszawie w ramach V Otwartego Konkursu.

"Smaki Rosji" ZST!

DSC06398

4.10.2016 r. w cyklu kulinarnych prelekcji wprowadzających młodzież w tematykę konkursu wiedzy na temat kuchni rosyjskiej w ramach projektu „Smaki Rosji" wzięli udział uczniowie Zespołu Szkół Technicznych w Słupsku. Młodzież dowiedziała się m.in. jak działa samowar, czym słodzi się herbatę w Rosji i jakie są charakterystyczne dla tego kraju potrawy. Po prelekcji odbyła się degustacja rosyjskich słodyczy i herbaty.

 

Projekt kulinarny pt.: „Smaki Rosji", jest dofinansowany przez Centrum Polsko-Rosyjskiego Dialogu i Porozumienia z siedzibą w Warszawie w ramach V Otwartego Konkursu.

"Smaki Rosji"- Gim. nr 3

DSC06389 DSC06397

 

 

 

 

 

 

 

30 września 2016 r. w kolejnych zajęciach poświęconych kuchni rosyjskiej organizowanych w ramach projektu „Smaki Rosji”, udział wzięli uczniowie klasy trzeciej z Gimnazjum nr 3 w Słupsku. Uczniowie poznali rys historyczny rosyjskiej kuchni , oraz jej regionalne zróżnicowanie. Omówione zostały rosyjskie zupy, dania główne oraz desery. Została także przedstawiona tradycja picia herbaty w Rosji. Młodzież poznała także zasady działania samowara. Po prelekcji odbyła się degustacja rosyjskich słodyczy i herbaty przyrządzonej za pomocą samowara. Dodatkowo uczniowie dowidzieli się jakie są różnice i podobieństwa między kuchnią polską i rosyjską.

Projekt kulinarny pt.: „Smaki Rosji", jest dofinansowany przez Centrum Polsko-Rosyjskiego Dialogu i Porozumienia z siedzibą w Warszawie w ramach V Otwartego Konkursu.

"Smaki Rosji" NSP nr 7!

DSC06374

28.09.2016 r. w cyklu kulinarnych prelekcji dla dzieci w ramach projektu „Smaki Rosji" wzięli udział uczniowie Niepublicznej Szkoły Podstawowej nr 7 w Słupsku. Podczas spotkania dzieci dowiedziały się wielu interesujących rzeczy na temat rosyjskiej sztuki kulinarnej oraz miały okazję spróbować wyjątkowych słodkich specjałów ze wschodu.

 

Projekt kulinarny pt.: „Smaki Rosji", jest dofinansowany przez Centrum Polsko-Rosyjskiego Dialogu i Porozumienia z siedzibą w Warszawie w ramach V Otwartego Konkursu.

 

 

 

 

Galeria

  • akademia.JPG
  • bn.JPG
  • DSC05887.JPG
  • DSC05940.JPG
  • DSC05946.JPG
  • DSC06067.JPG
  • filia1.JPG
  • kazachowie.JPG
  • kombatanci.JPG
  • kombatanci1.JPG
  • lermontowk3.JPG
  • podsumowaniewoland.JPG
  • quiz.JPG
  • soczi2.jpg
  • sp4kreml2.JPG
  • UTW1.JPG
  • UTW2.JPG
  • _DSC1999.JPG
  • _DSC2184_Medium.JPG
  • _DSC2374_Medium.JPG

Archiwum

 

Partnerzy

Slupsk             

 

100

 

 
 oktan    rosyjski w krakowie   teatr wladca lalek           
 
 

CKiJR w Polsce