"Smaki Rosji"- kolejne zajęcia

DSC06426 W dniach 10-12 października 2016 r. w ramach projektu „Smaki Rosji”, CKiJR odwiedziły trzy kolejne grupy szkolne. Była to młodzież z Zespołu Szkół Technicznych w Słupsku, oraz dzieci z Przedszkola Miejskiego nr 4 i Szkoły Podstawowej nr 7. Grupy te poznały rys historyczny rosyjskiej kuchni, oraz jej regionalne zróżnicowanie. Omówione zostały rosyjskie zupy, dania główne i desery. Została także przedstawiona tradycja picia herbaty w Rosji. Goście poznali także zasady działania samowara. Po prelekcji odbyła się degustacja rosyjskich słodyczy i herbaty przyrządzonej za pomocą samowara. Dodatkowo uczniowie i przedszkolaki dowidzieli się jakie są różnice i podobieństwa między kuchnią polską i rosyjską.

Projekt kulinarny pt.: „Smaki Rosji", jest dofinansowany przez Centrum Polsko-Rosyjskiego Dialogu i Porozumienia z siedzibą w Warszawie w ramach V Otwartego Konkursu.

 


Galeria

  • akademia.JPG
  • bn.JPG
  • DSC05887.JPG
  • DSC05940.JPG
  • DSC05946.JPG
  • DSC06067.JPG
  • filia1.JPG
  • kazachowie.JPG
  • kombatanci.JPG
  • kombatanci1.JPG
  • lermontowk3.JPG
  • podsumowaniewoland.JPG
  • quiz.JPG
  • soczi2.jpg
  • sp4kreml2.JPG
  • UTW1.JPG
  • UTW2.JPG
  • _DSC1999.JPG
  • _DSC2184_Medium.JPG
  • _DSC2374_Medium.JPG

Archiwum

 

Partnerzy


 
           

 

100

 

     
                   
 
 

CKiJR w Polsce