"Smaki Rosji" - desery!

 LAS9500 20.10.2016 r. „Smaki Rosji" gościły w Klubie Wojskowym 7.BOW w Słupsku, gdzie odbyło się ostatnie spotkanie kulinarne dla mieszkańców miasta. Tym razem tematem były rosyjskie desery. Zebranie goście wysłuchali prelekcji poświęconej rosyjskim słodkim przysmakom oraz różnicom i podobieństwom podczas ich przygotowywania w kuchni polskiej i rosyjskiej, dowiedzieli się m.in. jakie owocowe przetwory są popularne w Rosji, czym różni się warienije od powideł, czy konfitur, jaką szarlotkę można zjeść na wschodzie, gdzie produkują najsmaczniejsze pierniki w Rosji oraz czym jest pastyła i zefir. Podczas prezentacji omówione zostały także bliny i ich rodzaje, oraz powiązane z nimi święto Maslenicy, przypadające na siedem tygodni przed Wielkanocą i trwające cały tydzień. Pan Rafał Niewiarowski podał zebranym gościom tort Napoleon, ołady ze śmietaną oraz bliny z mąki gryczanej ze śmietana i kawiorem z łososia. Miła oraz smaczna atmosfera spotkania pozytywnie nastraja na przyszłość w realizacji podobnych projektów.

Podziękowania za dokumentację fotograficzną ze spotkania dla Pan Marcina Lasonia!

Projekt kulinarny pt.: „Smaki Rosji", jest dofinansowany przez Centrum Polsko-Rosyjskiego Dialogu i Porozumienia z siedzibą w Warszawie w ramach V Otwartego Konkursu.